Odontòlegs: “Zapatero a tus zapatos”

Al llarg dels anys he anat parlant amb odontòlegs amb consulta pròpia, i tots coincideixen en la solitud que sovint i de manera inevitable senten. A diferència d’altres especialistes, que al treballar en grans centres hospitalaris poden consultar o contrastar possibles plans de tractament, els odontòlegs amb clínica pròpia, es troben sols.

      Una manera de minimitzar aquesta realitat és comptar amb un equip que, des de les diferents àrees (recepció, auxiliar de box, higienista, laboratori…) tingui la màxima qualificació tant tècnica com humana, de tal manera que l’odontòleg, pugui dedicar-se al seu objectiu i principal repte: donar als pacients el millor tractament possible. Quan tot està ben organitzat, amb les persones adequades, el professional pot descansar.

La qüestió és: com aconseguir tenir un equip de persones compromeses i altament qualificades?

On es troben? Com es fa aquest procés?

      Tots sabem que el més car d’una empresa és el personal, més enllà del cost en sou, ens referim al temps necessari per formar i integrar a un nou treballador a un equip que té les seves dinàmiques, normes, valors, etc. ja establertes. Aquesta nova incorporació requerirà un esforç per part de tot l’equip, i sempre es viu com un fracàs, quan passats uns mesos la cosa no rutlla, és a dir: la persona no dona la talla. Hem escoltat massa vegades comentaris tipus “Aquesta persona semblava més espavilada…”, o “Està poc compromesa, perquè mira el rellotge quan arriba l’hora de plegar”, o bé “És molt individualista, va a la seva…

      Aquí comença el malson:  intents de resoldre els conflictes que apareixen, frustració perquè no ho aconseguim, mal ambient generalitzat que sens dubte capten els pacients, preocupació i estrès que pot derivar en problemes de salut i fins i tot en una baixa laboral.

      Un dels indicadors més clars d’una deficient gestió dels processos de selecció és una alta rotació de personal. Per què passa això?

      La solució passa per delegar en un especialista en Selecció, que per trobar a la persona que es necessita té en compte molts factors i sobretot la personalitat de cada clínica, el “Com sou” per afinar al màxim.

      El primer pas en un procés de selecció és una reunió amb el responsable de la clínica per definir molt bé el perfil de la persona que es necessita i per conèixer-nos millor. Hem de captar la personalitat del centre, perquè la persona que seleccionem encaixi i es trobi còmoda fent la seva feina.

      Després publiquem el perfil en llocs especialitzats per tenir més resposta, quantes més persones veiem més podrem triar i fer una millor selecció.

      Un tècnic especialitzat en selecció, fa la cerca de CVs que compleixin els requisits que demana l’odontòleg i aquestes persones comencen el procés de selecció.

      Inicialment es fa una primera entrevista curricular, per valorar la coherència del CV i per entendre tot el que s’explica i una prova de personalitat intrínseca, per saber com és aquesta persona en el seu entorn familiar i d’amics.

      Els candidats que passen aquesta primera fase, fan una segona entrevista per valorar les competències i la resta de proves psicotècniques. A tothom es fa un test d’intel·ligència per saber que la persona està dins d’uns paràmetres normals, un altre test de personalitat enfocat a la feina (com és aquesta persona en el seu lloc de treball), un test de valors personals que defineix les preferències a l’hora de treballar (si valora d’ordre, si necessita objectius, si és independent o necessita supervisió etc.) i desprès es fan proves especifiques ja depenent del lloc a cobrir i de les tasques que haurà de fer.

De tot aquest procés al final triem 3 persones, fem els informes a on expliquem el CV i el resultat de les proves fetes i de les entrevistes, i quedem un dia a la clínica per presentar.

      A la presentació de candidats hi som presents per explicar prèviament a cada entrevista l’informe i el perquè creiem que la persona pot encaixar bé en el lloc de treball. Les persones que presentem, totes poden fer la feina perfectament, però al final cal veure amb quines hi ha més afinitat, per empatia, per caràcter, per experiències etc.

      Si té dubtes a l’hora de triar, que acostuma a ser habitual, podem muntar una segona entrevista amb els candidats un altre dia en el que nosaltres ja no hi som presents.

      Quan ja sap amb qui es queda, coordinem tot i facilitem les dades perquè la seva gestoria faci el contracte i en aquest punt la nostra feina haurà acabat.

      A partir del dia que comença a treballar el candidat triat, donem una garantia que ho cobreix tot i que va de 1 a 6 mesos depenent de la responsabilitat del lloc de treball.

      Tot aquesta tasca fa que el procés sigui acurat i que les possibilitats de que ens equivoquem siguin més petites.

L’actiu més fort d’una empresa són les persones que hi treballant i és important invertir-hi mitjans. Si la plantilla és qualificada i està motivada fa que reverteixi en els pacients i tornin a la nostra consulta.

      La inversió en un procés  de selecció s’amortitza a molt curt termini. Val la pena deixar els temes de Recursos Humans en mans de tècnics especialitzats, a LINX CONSULTING els podem ajudar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *